Zwyrodnienie Stawów -Serwis medyczny     --Atlantyda2   <-

Kuracje ziołowe w chorobie zwyrodnieniowej stawów

Artretyzm i reumatyzm jest to choroba, którą nabywa się w młodości choruje się w starości.

Dlatego leczenie jej jest tak trudne i długo trwałe jednak przy systematycznym leczeniu można całkowici wyleczyć chorobę nawet wtedy, gdy występują już deformacje stawów

Zapalenie stawów

Ponieważ zapalenie stawów występuje w różnych postaciach, podaję zestawy kilku mieszanek do stosowania wewnętrznego:


ziele skrzypu polnego 50 g 
ziele fiołka trójbarwnego 50 g
ziele nawłoci 50 g 
ziele krwawnika 50 g 
kwiat bzu czarnego 50 g 
kora wierzby 50 g 
liść pokrzywy 50 g 
liść melisy 50 g 
liść czarnej porzeczki 50 g

 

Zioła zmieszać, łyżkę stołową ziół zalać szklanką wrzątku i przykryć na 3 godziny, przecedzić. Pić 3 razy dziennie po szklance, 20 minut przed posiłkiem, lekko podgrzane.

II
korzeń mniszka 50 g 
ziele drapacza 50 g 
ziele poziomki 50 g 
liść brzozy 50 g 
ziele rdestu ptasiego 50 g 
kora wierzby 50 g 
kwiat bzu czarnego 50 g 
kwiat wiązówki 50 g
liść ruty 50 g 
ziele  serdecznika  50 g 
kwiatostan głogu 50 g

Stosowanie ziół - jak wyżej

Zioła do sporządzania okładów:

liść rozmarynu 100 g 
liść melisy 100 g 
liść maliny 100 g 
ziele macierzanki 200 g

Na 1/2 l wody wsypać 6-7 łyżeczek, gotować przez 2-3 min. Po naciągnięciu zwilżyć ligninę gorącym odwarem i okładać bolesne miejsca, owinąć folią lub ceratką. Okłady stosować 2 razy dziennie.

III. Zioła do przygotowania kąpieli:

igliwie jałowca 100 g
igliwie sosnowe 100 g
ziele macierzanki 100 g
stoma owsiana 100 g 
kłącze tataraku 100 g 
kora wierzby 100 g 
ziele tymianku 50 g

Zioła zmieszać, wsypać 1/3-1/4 objętości tej mieszanki do napęcznienia do garnka, wlać 5-6 l wody, po 2-3 godz. zagotować, przecedzić do wanny. Napełnić wannę do połowy gorącą wodą. Kąpać się godzinę przed spaniem przez 10-15 minut co drugi dzień. W kąpieli robić masaż bolesnych miejsc. Stosować przez miesiąc.

Mieszanki ziołowe

ziele skrzypu polnego 
ziele bratka polnego 
ziele nawłoci 
ziele krwawnika 
kwiat bzu czarnego 
kora wierzby 
liść pokrzywy 
liść melisy 
liść czarnej porzeczki

Wszystkie zioła bierzemy w równej ilości. Pijemy napar z jednej łyżki ziół na szklankę wrzątku trzy razy dziennie, 20 minut przed posiłkiem.

           Reumatyzm

kłącze tataraku 
kora wierzby 
kora kaliny 
korzeń wilrzyny 
kwiat wiązówki błotnej 
ziele serdecznika 
liść brzozy 
korzeń  arcydzięgla 
kłącze perzu 
owoc maliny 
ziele przywrotnika

Bierzemy po 50 gramów każdego z ziół. Parzymy łyżkę mieszanki na szklankę wody i pijemy trzy razy dziennie po szklance. 20 minut przed posiłkiem.

Gościec przewlekły

kłącze perzu 
liść brzozy 
liść pokrzywy 
korzeń  wilżyny 
ziele skrzypu polnego 
kwiat wiązówki błotnej 
ziele bratka polnego 
kwiat bławatka 
kwiat bzu czarnego

Bierzemy po 50 g każdego z ziół. pijemy napar 3 razy dziennie po szklance, na 20 minut przed jedzeniem.

Ojciec Grzegorz Sroka twierdzi, że zioła w przypadku chorób reumatycznych mogą działać jako środki osłaniające przed szkodliwym działaniem leków syntetycznych, które na ogół chory przyjmuje. Zioła poza tym działają przeciwzapalnie i przeciwbólowe, a o to przecież głównie chodzi w zwalczaniu następstw choroby reumatycznej. Ojciec Grzegorz jest zwolennikiem przygotowania, oprócz mieszanek do picia, okładów ziołowych na chore miejsca. Oto przepisy jego autorstwa.

Mieszanka do picia:

liść melisy 100 g 
kwiat lipy 100 g 
korzeń arcydzięgla 50 g 
korzeń lukrecji 50 g 
korzeń prawo ślazu 50 g 
ziele krwawnika 50 g 
ziele rdestu ptasiego 50 g 
ziele poziewnika 50 g 
ziele skrzypu 50 g 
liść brzozy 50 g
kora wierzby 50 g 
kłącze perzu 50 g

Wsypujemy jedną łyżeczkę mieszanki ziołowej do szklanki letniej wody, odstawiamy pod przykryciem na jedną godzinę. aby zioła napęczniały. Następnie ogrzewamy do stanu wrzenia, cedzimy i pijemy gorące dwa razy dziennie przed jedzeniem i jeden raz przed snem - dwie godziny po kolacji.

Mieszanka do przygotowywania okładów

liść rozmarynu 100 g 
liść melisy 100 g 
liść maliny 100 g 
ziele macierzanki 200 g

Do pół litra wody wsypujemy 6-7 łyżeczek ziół, gotujemy przez 2-3 minuty, zostawiamy do naciągnięcia. Bolące miejsca okładamy przygotowanym płynem. nawilżając gazę i zabezpieczając folią, Okłady należy stosować dwa razy dziennie. Miejsca okładane dobrze jest dodatkowo przykryć kocem, aby były w cieple.

Mieszanki ziołowe z okresu międzywojennego.

I
korzeń mydłka 10 g
korzeń wilżyły 10 g 
korzeń bzu czarnego 20 g
ziele bratka 20 g
liść brzozy 10 g
kora wierzby 30 g
nasiona anyżu 10 g

Zioła zemleć, przygotować odwar z jednej łyżki na szklankę wody i pić dwa razy dziennie po szklance.

II
wysuszone łupiny fasoli 100 g 
korzeń bzu czarnego 30 g 
kora wierzby 30 g 
korzeń biedrzeńca 10 g 
liść poziomki 50 g

Przygotowujemy napar z trzech łyżek ziół na trzy szklanki wrzątku, wypijamy w sześciu porcjach w ciągu dwóch dni.

III
ziele nabłoci 25 g
korzeń łopianu 30 g
strąki fasoli 50 g
korzeń bzu 25 g
skrzyp polny 10 g
ziele dziurawca 20 g
liść borówki 15 g

Napar przygotowujemy i pijemy jak mieszankę nr II.

Zaleca się picie gorącej herbaty z WIDŁAKA  GOŻDZISTY  .Jednak osoby, które cierpią na biegunką powinny stosować bardzo ostrożnie. Zaleca się również picie herbaty z Pokrzywy. 

                              Sposób użycia

1 kopiasto łyżeczkę do herbaty bierze się na1/4litra wody zioła tylko zalać wrzątkiem, pozostawić na krótko do naciągnięcia pić przez dłuższy okres czasu 2-3 razy dziennie.

Dieta

W zapobieganiu i leczeniu choroby zwyrodnieniowej stawów dieta odgrywa od wieków istotną rolę.
Reumatyzm może być ostrą reakcją na niektóre spożywane pokarmy. Stosowanie określonych pokarmów, a unikanie innych wybitnie zmniejsza dolegliwości reumatyczne.
Niewskazana jest dieta bogata w posiłki mięsno-wędliniarskie, tłuszcze zwierzęce, a także ich przetwory (masło), sery, mleko, śmietana, alkohol, pieprz, przyprawy ostre, dodatki chemiczne (szczególnie glutaminian sodu).
Okazuje się, że w tego rodzaju chorobach bardzo korzystne jest spożywanie ryb tłustych, jak:
łosoś, śledź, makrela, sardynki, tuńczyk (3-4 razy w tygodniu). Zawierają one tłuszcze z grupy Omega-3. Równocześnie należy zrezygnować ze spożywania tłuszczów z grupy Omega-6 zawartych np. w: margarynach, oleju kukurydzianym, saflorowym, słonecznikowym. Mogą powodować zaostrzenie stanów zapalnych (jak mięso, jego przetwory i tłuszcze zwierzęce).
Uzupełnieniem diety mogą być gotowe preparaty:

- TRIENYL  - 3-6 kapsułek dziennie.

_Reumparpai   -2     kapsułki  dziennie .

- OMEGA COMBINA-TION kaps. - 4 kapsułki dziennie podczas posiłków przez 3 miesiące.

- NALEPA  - 1-2 kapsułki. podczas jedzenia.

- NALEPA  LIQUID płyn (z dodatkiem witaminy E) - podaje się 5 ml podczas jedzenia).

-MARINE „18/25" -4 kapsułki  dziennie podczas posiłków przez 3 miesiące. Po każdych 3 tygodniach przyjmowania zrobić tygodniową przerwę.

Przyczyną bólów stawowych może być też dna (odkładanie się złogów kwasu moczowego w stawach), Występuje częściej u mężczyzn nadużywających alkoholu i jedzących dużo mięsa i jego przetworów. , ; -

Przyprawy i warzywa przeciwreumatyczne

  • KURKU MA I GOŹDZIKI - działają przeciwzapalnie. Kur kuma zwalcza sztywność poranną, poprawia zdolność poruszania się i zmniejsza obrzęki stawowe.
  • IMBIR - zmniejsza ból, jest czynnikiem przeciwzapalnym, zmniejsza obrzęk i sztywność stawów. Zalecana zwykle dawka wynosi 5 g świeżego lub 0,5 g suszonego imbiru (1/3 łyżeczki) trzy razy dziennie. Suszony imbir najlepiej przyjmować z potrawami lub płynem (unikniemy pieczenia w ustach). Można włączyć go do spożywanych dań. Nie wykazuje w takich dawkach działań ubocznych.
  • CZOSNEK-działa silnie przeciwzapalnie (hamuje wytwarzanie prostaglandyn - substancji odpowiedzialnych za zapalenie).
  • CHRZAN-podawany na surowo działa m.in. przeciwreumatycznie, przeciwbólowe, moczopędnie. Można stosować go zewnętrznie w postaci kilkuminutowych okładów (jako kataplazm).
    Chrzan stosuje się też wewnętrznie, w postaci mieszaniny świeżo utartego chrzanu i miodu, którą zjada się łyżeczką, nalewki na spirytusie lub winie albo też soku wyciśniętego ze świeżego chrzanu, zmieszanego z miodem w równych ilościach.
    Chrzan skutkuje znakomicie na cierpienia spowodowane gośćcem stawowym. Należy zetrzeć chrzan na tarce metalowej na miazgę i położyć ją bezpośrednio na skórę schorzałych stawów kończyn lub kręgosłupa. Można przyłożyć miazgę na gazie opatrunkowej. Następnie owinąć ją papierem woskowym lub folią, a na wierzch - kocykiem lub flanelą.
    Okład na początku ma trwać 5-8 minut, po pewnym czasie
    10, w końcu 15-20 min. Czas trwania okładu zależy od stanu chorego, jego wytrzymałości i zdolności znoszenia bólu. Po zdjęciu okładu, skórę należy wytrzeć do sucha, a w razie dużego zaczerwienienia i pieczenia smarować lekko kremem, wazeliną lub tranem. Chory prawdopodobnie odczuwać będzie palenie, które w trakcie okładu będzie nieco się zmniejszać i zwiększać.
    Zamiast miazgi można użyć nalewki ze świeżego chrzanu na spirytusie lub czystego soku wyciśniętego ze świeżo utartego chrzanu. Naciera się tym płynem skórę w okolicy bólu.
    Próby przeprowadzone w jednym z wojewódzkich szpitali wykazały bardzo pozytywne wyniki takiej kuracji przy: gośćcu zwyrodniającym stawów kończyn, gośćcu zwyrodniającym stawów kręgosłupa, połączonym z objawami zapalnymi lub uciskowymi, ze strony korzonków nerwowych.
    Próby kuracji chrzanowej nie wykazały ubocznego działania. Uwaga! Najlepiej działa świeży chrzan, wykopany jesienią lub wiosną. Nalewka chrzanowa ma nieco słabsze działanie.
  • GORCZYCA BIAŁA -działa promieniujaco, podobnie do kasztanów. Suchy okład z gorczycy (w poprzeszywanym płótnie) nosi się stale na miejscach chorych stawów. Można też spać na materacu gorczycowym.
    Stosowanie nasion gorczycy białej:
    Nasiona należy umieścić w woreczkach płóciennych lub W kołderkach i przykładać na noc na bolące miejsca. Można
    też nosić je w ciągu dnia. Jeszcze lepsze jest stosowanie nasion bezpośrednio na skórę. Jeśli bóle umiejscowione są w kończynach dolnych, to stopy wkłada się po kostki w nasiona, a jeśli ból jest w kończynach górnych, to umieszcza się dłonie w nasionach. Natomiast, jeśli ból umiejscowiony jest w kręgosłupie, to należy położyć się na nasionach rozsypanych po prześcieradle. Robić tak dwa razy dziennie po 10 minut, stopniowo zwiększając czas do 30 minut w ciągu 7-10 dni.
  • JAŁOWIEC-żucie kilku sztuk jagód dziennie (pojedynczo) jest skuteczne, m.in. przy reumatyzmie, artretyzmie.
  • PIETRUSZKA - działa moczopędnie, oczyszcza krew ze zbędnych, szkodliwych złogów.
  • SELER - stosowany wewnętrznie działa moczopędnie, oczyszczające. Zewnętrznie (do okładów i kąpieli) działa silnie rozgrzewające.
  • CEBULA - wraz z plastrem gorczycznym (zewnętrznie), wewnętrznie stosuje się wywar sporządzony z 3 nie obranych cebul, pokrojonych w plastry i gotowanych w wodzie przez 15 minut. Pije się go po szklance rano (na czczo) i wieczorem.
  •  KAPUSTA - w postaci soków, surówek, a także zewnętrznie jako okłady. Stosowane zewnętrznie liście kapusty działają silnie rozgrzewające, przeciwbólowe. Liście powinny być świeże,  rozmaglowane (wałkiem lub butelką).
  • MARCHEW-wewnętrznie w postaci soku (wraz z sokiem z selera) w proporcji 1:1/2.
    Należy jednak uważać, aby nie pochodziła z upraw z dodatkiem nawozów sztucznych, pestycydów. Marchew „czyści" krew, wzmacnia, działa moczopędnie.
  • PORY - wewnętrznie i zewnętrznie (gotowane w mleku, stosowane na opuchlizny reumatyczne).

Za stan układu ruchu odpowiada wątroba i nerki, które oczyszczają organizm z toksyn. Ponadto w procesie chorób reumatycznych dochodzi do stanów zapalnych (ostrych i przewlekłych), które charakteryzują się:
bólem, obrzękiem, podwyższeniem ciepłoty ciała, upośledzeniem funkcjonalności układu ruchu, zaczerwienieniem.

Istnieje wiele roślin używanych w leczeniu reumatyzmu. Stosuje się szereg ziół oraz mieszanek ziołowych. Jednym z najstarszych preparatów używanych m.in. w reumatyzmie jest kwas salicylowy (wyizolowany z kory wierzby), a obecnie otrzymywany syntetycznie. Zioła używane są w postaci naparów, wywarów, nalewek, wyciągów, tak wewnętrznie (picie), jak i zewnętrznie (do okładów, kąpieli, naciera).

  • AGAWA - stosowany jest wyciąg alkoholowy ze świeżych liści do nacierania bolących stawów. Działa przeciwzapalnie i przeciwbólowe.
  • BRZOZA BRODAWKOWATA - stosowana do okładów ze świeżych, wiosennych liści, z równoczesnym piciem herbatki.
    Brzoza posiada właściwości przeciwreumatyczne. Od wieków stosuje się metodę spania
    z gałązkami brzozowymi. Kiedy nadejdzie wiosna, należy zerwać kilka gałązek wraz z liśćmi i podłożyć pod prześcieradło. Już po kilkunastu nocach odczuje się znaczącą ulgę.
    Bardzo wskazane jest też picie naparu z liści brzozy. Łyżkę suszonych liści zalać szklanką wrzątku, zaparzyć 15-30 minut, przecedzić i pić 1-2 razy dziennie.
  • DZIURAWIEC - bardzo dobrze działa w przypadku schorzeń reumatycznych olej lub nalewka dziurawcowi. Latem sami łatwo możemy zrobić sobie te skuteczne leki.

Olej dziurawcowi
Zebranymi w słoneczny dzień kwiatami napełnić luźno niewielką butelkę aż po szyjkę i zalać dobrym olejem z oliwek. Olej musi przykrywać kwiaty. Dobrze zamkniętą butelkę pozostawić na kilka tygodni na słońcu lub w pobliżu pieca. Po pewnym czasie olej stanie się czerwony. Przesącza się go przez ściereczkę, wyciska pozostałość i przechowuje w butelce z ciemnego szkła. Smarować bolące miejsca 1-2 razy dziennie.

Nalewka dziurawcowi
2 pełne garście kwiatów lub 30 g suchego ziela zalać litrem wódki i pozostawić na 3 tygodnie w słońcu lub w cieple. Nalewkę tę używać zewnętrznie (nacierać bolące miejsca w przypadku reumatyzmu).

 

  • JABŁOŃ DZIKA działa przeciwbólowe (przy dolegliwościach reumatycznych) - pije się herbatkę z łupin z jabłek (obierek) 3 razy dziennie po pół szklanki.
  • JAŁOWIEC POSPOLITY - przy bólach reumatycznych wciera się w bolące stawy nalewkę alkoholową z szyszko jagód.
  • KASZTANOWIEC ZWYCZAJNY - dojrzałe, drobno posiekane kasztany zalane alkoholem dają po 10 dniach nalewkę używaną do nacierania stawów. Kasztany noszone przy sobie lub kładzione do pościeli, do łóżka, łagodzą bóle reumatyczne i zapalenia stawów. Muszą być jednak co roku świeże (zmieniane).
  • OWIES

Słoma owsiana

Kąpiel ze słomy owsianej:
około 0,3-0,5 kg słomy owsianej zalać w naczyniu 3-5 l letniej wody i odstawić na 3 godziny. Następnie ogrzać do wrzenia i gotować powoli pod przykryciem 30 minut. Wlać przez sito do wanny i dopełnić ją do 1/3 głębokości wodą o temperaturze około 37°C. Czas kąpieli 15-25 min.

Kąpiel wzbogacona: do słomy owsianej można domieszać w równej proporcji otrąb pszennych, pączków lub gałązek sosny, skrzypu, rumianku, igieł i gałązek świerku. Przygotowanie kąpieli jak wyżej.

Działanie i zastosowanie:

kąpiele ze słomy owsianej zalecane są m.in. w:

- reumatyzmie i artretyzmie,
- stanach zapalnych stawów,
- lumbago (postrzałach). Związki zawarte w słomie (krzemionka, witaminy B i E, aminokwasy, saponina i inne) działają remineralizująco, odżywczo, odmładzają skórę, czynią ją elastyczną.

Wywar ze słomy

Przygotowanie leku: 4 czubate łyżki stołowe sieczki owsianej dosłodzić cukrem, wrzucić do garnka z zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować około 5 minut, aż sieczka stanie się miękka, a napar lekko mulisty. Herbatkę ze słomy owsianej należy pić 1-2 razy dziennie.

 

  • POKRZYWA - znanym środkiem tradycyjnej medycyny ludowej, który stosuje się do dzisiaj, są okłady ze świeżych liści pokrzywy. Nasze babki zalecały też na bóle reumatyczne biczowanie świeżo zerwaną pokrzywą. Taki zabieg wymaga niezwykłego samozaparcia - wiadomo bowiem, jak nieprzyjemne jest najlżejsze zetknięcie z pokrzywą, a okładanie się pękiem liści sprawia szczególny ból i pieczenie. Nie mogą tego zabiegu stosować osoby uczulone na pokrzywę.
    Najlepiej do biczowania nadaje się pokrzywa majowa, taka kuracja jest więc sezonowa, ale ma dawać świetne efekty. Raz dziennie świeżo zerwaną pokrzywą- większym pękiem liści uderzać w miejsca, które dotknięte są reumatyzmem. Zabieg ten nie może trwać krócej niż pięć minut. Skóra jest potem mocno zaczerwieniona i występują bąble, które jednak po niedługim czasie znikną. Nie wolno drapać miejsc dotkniętych pokrzywą, ale wytrzymać pieczenie aż do, jego ustąpienia.
    Ze świeżych liści pokrzywy można również przyrządzić preparat do okładów - należy zemleć świeże liście i taką miazgą okładać bolące miejsca, zabezpieczając okład opatrunkiem.